0

1000 litų istorija

1000 litų tikriausiai buvo atsisakyta nes buvo remiamasi viena iš tarptautinių principų, sakančių, kad stambiausio banknoto nominalas neturėtų viršyti pusės lietuvio vidutinės algos dydžio. Kas tuomet Lietuvoje buvo nerealu. Nerealu ir dabar. Taigi jei algos tiek nesiekė, tai ir žmogus tokio pinigo rankose ir negalėjo turėti. Remiantis šiuo principu tokių aukštų nominalų banknotus  leisti į apyvartą buvo per anksti, tagi pagaminti jie buvo saugomi su viltimi, kad padidės vidutinė alga (ko laukiam ir šiandien).

Tačiau kai vidutinė alga pasiekė 500 litų buvo susivokta, kad banknotai fiziškai paseno ir jų apsaugos priemonės neatitiko naujų reikalavimų, hologramų, siūlelių, bei popieriaus sudėties.Tada buvo nuspresta sukurti naujo dizaino 500 litų banknotą, o 1000 litų nominalo visai atsisakyta.

Beja 1924 m. tarpukario Lietuvoje buvo išleistas 1000 litų banknotas. Tai buvo nepaprastai stambus pinigas, todėl dažniausiai buvo laikomas bankuose. Sovietams naikinus valiutą mažai šių banknotų išliko. Dabar kolekcininkų tarpe tokio banknoto kaina siekia 1-2 tūkst. eu. Kažkur internete teko matyti dar ir 1922 m. eskizą 10000 litų banknotui. Tačiau planai taip ir liko popieriuje.

Nors su euru į Lietuvą atėjo ir stambių nominalų banknotai didesnių nominalų eurų banknotų apyvartoje reta, aš įsitikinęs, kad nemažai tautiečių jų net ir nematę. Pinigai per stambūs, algos per mažos, Bankomatai daugiau 50 eu neišduoda, o jei kas pardavėjai atkiša kokią penkišimtinę tai dažnai kyla abejonių ir dėl pinigo tikrumo.

p.s. prisiminiau istoriją kai moteris Lietuvoje sugebėjo atsiskaityti suvenyriniu 500 eu banknotu..

Patinka? Tuomet pavaišink autorių puodeliu kavos!

Tekstų ruošimas, pakankamai kokybiško tinklalapio išlaikymas bei sisteminiai atnaujinimai reikalauja nemažai pastangų, laiko ir lėšų. Viskas turi savo kainą, o įdomiosios istorijos tinklaraščio projektui vystyti ir auginti reikia ir JŪSŲ paramos.

Tai padaryti galite tik per Paypal, paspaudę ant mygtuko “Donate” arba Patreon platformoje paspaudę nuorodą  https://www.patreon.com/praeitiespaslaptys

Komentuok su Facebook paskyra!

sarunas

sarunas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *